Sodexo Polska otworzyło innowacyjną restaurację pracowniczą EAT by Sodexo dla jednego z oddziałów firmy FIEGE, specjalizującej się w logistyce magazynowej. Automatyzacja obsługi ma skrócić czas oczekiwania na posiłek do 5 minut. Nowy standard pozwoli sprawnie obsłużyć ponad 2 tys. osób zatrudnionych w centrum dystrybucyjnym zlokalizowanym w okolicach Szczecina. Lokal będzie otwarty każdego dnia tygodnia w systemie trzyzmianowym, a ilość odpadów żywnościowych redukowana dzięki cyfrowym rozwiązaniom. Jedną z opcji będą dania bezmięsne.
Grupa FIEGE to europejski operator logistyczny. Zatrudnia ponad 22 tys. pracowników w 139 oddziałach i działa na międzynarodową skalę w 14 krajach – zarówno na kluczowych rynkach europejskich, jak również w Indiach i w Chinach. Zespół FIEGE w Gardnie należy do najliczniejszych ze wszystkich zespołów FIEGE w Polsce i na świecie. – Naszym priorytetem jest sprawna i szybka obsługa Klienta. Postawiliśmy więc na technologię, aby posiłek oznaczał komfort, a nie stanie w kolejkach. Wdrożyliśmy szybkie kasy, scyfryzowaliśmy komunikację i zautomatyzowaliśmy obsługę, co skróciło czas obsługi do maksymalnie 5 minut – mówi Łukasz Czak, COO Sodexo Polska.
Od sierpnia br. z usług gastronomicznych Sodexo będą korzystać również pracownicy kolejnego oddziału FIEGE w Polsce, zlokalizowanego w województwie warmińsko-mazurskim. – Restauracja w centrum dystrybucyjnym w Gardnie zyskała nowy, ocieplony design. W EAT by Sodexo odwiedzający będą mogli nie tylko skorzystać z różnorodnej oferty, ale także złapać chwilę oddechu i odpocząć w przyjemnym otoczeniu – mówi Bartłomiej Białobrzeski, Marketing Manager Sodexo Polska.
Redukcja odpadów dzięki cyfryzacji
Czynnikiem równie ważnym co komfort jest dla Sodexo ograniczanie ilości odpadów żywnościowych. W restauracjach zaprojektowanych dla FIEGE zostanie więc wdrożony cyfrowy program Waste Watch. Dzięki nowoczesnym wagom i inteligentnym rozwiązaniom pozwala on monitorować i analizować skalę marnotrawstwa na każdym etapie produkcji, a także wdrożyć zasugerowane przez ten system rozwiązania.
– W naszych restauracjach dążymy do maksymalnego ograniczenia odpadów. Analiza danych w każdej fazie przygotowywania posiłków pozwala znaleźć jego źródło i odpowiednio zaplanować rozwiązanie, na przykład poprzez modyfikację zamówień czy odpowiednie planowanie produkcji – mówi Łukasz Czak.
Zdrowo, zielono i różnorodnie
W nowo otwartej restauracji EAT by Sodexo firma stawia przede wszystkim na zbilansowane posiłki, w tym także wegańskie i wegetariańskie. W menu znajdą się także dania sezonowe oraz tematyczne. – Naszym celem jest oferowanie różnorodnych dań, w tym opcji roślinnych. Poprzez nasze nieszablonowe podejście chcemy pokazać, że dania wegańskie mogą być równie smaczne, co zdrowe. Będziemy organizować dni tematyczne, podczas których udostępnimy potrawy z różnych kuchni świata w opcjach mięsnych i bezmięsnych. Planujemy też regularnie urozmaicać ofertę, aby odwiedzających naszą restaurację nie dopadła nuda. Standardowym benefitem dla pracowników FIEGE w Gardnie są także owoce, których dystrybucją będziemy się zajmować. Troska o pracowników zdecydowanie może iść w parze z dbaniem o ekologię – mówi Barbara Stelmaszyk, Regional Operations Manager Sodexo Polska.
Sodexo Polska prowadzi restauracje pracownicze na terenie całej Polski. Nowe otwarcie zwiększy ich liczbę do 43 lokali, a firma zapowiada dalszy dynamiczny rozwój sieci.
(źr. Sodexo Polska)