Konsumenci codziennie są bombardowani nowymi doniesieniami o aferach związanych z wycofywaniem niebezpiecznych dla zdrowia produktów ze sklepów. Takich sytuacji jest każdego roku coraz więcej i dotyczą nie tylko żywności, ale także produktów AGD, zabawek, chemii gospodarczej, kosmetyków czy farmaceutyków. Wycofywanie produktów z rynków ma wiele przyczyn, tzn.: nieodpowiednia jakość produktu, złe oznakowanie, a tym samym wprowadzenie konsumenta w błąd, co finalnie może spowodować poważne konsekwencje dla jego zdrowia i życia.
Firmy, świadome zagrożeń wynikających z braku możliwości wywołania z rynku niebezpiecznego produktu, coraz częściej poddają audytowi swoje procesy. W branży spożywczej, a tym bardziej w produktach świeżych, coraz większe znaczenie ma możliwość śledzenia całego łańcucha dostaw. Wspomniany audyt odbył się w podpoznańskiej fabryce Sushi, której menedżerowie zdecydowali się zbadać, opracować koncepcję ukazującą, w jaki
sposób zarządzać identyfikowalnością towaru - począwszy od partii surowca aż do partii
produkcyjnej wyrobu gotowego. Badanie, na zlecenie międzynarodowej organizacji GS1, przeprowadził Instytut Logistyki i Magazynowania.
Przeprowadzona w Sushi Factory analiza wykazała, że zastosowanie standardów GS1:
• skróciło średni czas obsługi procesu wydania surowców do bufora produkcyjnego
– z 95,81 min. (na 1 pracownika) do 5,76 min.
• zmniejszyło procentowe zaangażowanie pracowników w dany proces (pracochłonność)
– z 11% do 4%.
„Wdrożenie rozwiązań opartych o standardy GS1, w szczególności etykiety logistycznej GS1, pozwoli w przyszłości firmie Sushi Factory spełnić wymagania coraz większej liczby odbiorców sieciowych w tym zakresie. Automatyzacja procesów pozwoli na osiągnięcie wykazanych korzyści w strefie przyjęć i zasilenia produkcji, ale także spowoduje redukcję generowanych dokumentów we wszystkich analizowanych procesach, co z pewnością wpłynie korzystnie na środowisko naturalne. Poza tym efektywniejszy i bardziej zautomatyzowany system identyfikowalności w firmie to gwarancja większej kontroli bezpieczeństwa produktów dostarczanych do konsumenta” - komentuje dr Grzegorz Sokołowski, ekspert ds. traceability GS1.
Raport z badania dostępny jest tu: https://idz.do/AOePXL
(źr. GS1 Polska)