Dodaj ogłoszenie o pracy


Ciekawy patent na obsługę żywienia pracowników w magazynach

Sodexo Polska otworzyło innowacyjną restaurację pracowniczą EAT by Sodexo dla jednego z oddziałów firmy FIEGE, specjalizującej się w logistyce magazynowej. Automatyzacja obsługi ma skrócić czas oczekiwania na posiłek do 5 minut. Nowy standard pozwoli sprawnie obsłużyć ponad 2 tys. osób zatrudnionych w centrum dystrybucyjnym zlokalizowanym w okolicach Szczecina. Lokal będzie otwarty każdego dnia tygodnia w systemie trzyzmianowym, a ilość odpadów żywnościowych redukowana dzięki cyfrowym rozwiązaniom. Jedną z opcji będą dania bezmięsne.



Grupa FIEGE to europejski operator logistyczny. Zatrudnia ponad 22 tys. pracowników w 139 oddziałach i działa na międzynarodową skalę w 14 krajach – zarówno na kluczowych rynkach europejskich, jak również w Indiach i w Chinach. Zespół FIEGE w Gardnie należy do najliczniejszych ze wszystkich zespołów FIEGE w Polsce i na świecie. – Naszym priorytetem jest sprawna i szybka obsługa Klienta. Postawiliśmy więc na technologię, aby posiłek oznaczał komfort, a nie stanie w kolejkach. Wdrożyliśmy szybkie kasy, scyfryzowaliśmy komunikację i zautomatyzowaliśmy obsługę, co skróciło czas obsługi do maksymalnie 5 minut – mówi Łukasz Czak, COO Sodexo Polska.

Od sierpnia br. z usług gastronomicznych Sodexo będą korzystać również pracownicy kolejnego oddziału FIEGE w Polsce, zlokalizowanego w województwie warmińsko-mazurskim. – Restauracja w centrum dystrybucyjnym w Gardnie zyskała nowy, ocieplony design. W EAT by Sodexo odwiedzający będą mogli nie tylko skorzystać z różnorodnej oferty, ale także złapać chwilę oddechu i odpocząć w przyjemnym otoczeniu – mówi Bartłomiej Białobrzeski, Marketing Manager Sodexo Polska.

Redukcja odpadów dzięki cyfryzacji
Czynnikiem równie ważnym co komfort jest dla Sodexo ograniczanie ilości odpadów żywnościowych. W restauracjach zaprojektowanych dla FIEGE zostanie więc wdrożony cyfrowy program Waste Watch. Dzięki nowoczesnym wagom i inteligentnym rozwiązaniom pozwala on monitorować i analizować skalę marnotrawstwa na każdym etapie produkcji, a także wdrożyć zasugerowane przez ten system rozwiązania.
– W naszych restauracjach dążymy do maksymalnego ograniczenia odpadów. Analiza danych w każdej fazie przygotowywania posiłków pozwala znaleźć jego źródło i odpowiednio zaplanować rozwiązanie, na przykład poprzez modyfikację zamówień czy odpowiednie planowanie produkcji – mówi Łukasz Czak.

Zdrowo, zielono i różnorodnie
W nowo otwartej restauracji EAT by Sodexo firma stawia przede wszystkim na zbilansowane posiłki, w tym także wegańskie i wegetariańskie. W menu znajdą się także dania sezonowe oraz tematyczne. – Naszym celem jest oferowanie różnorodnych dań, w tym opcji roślinnych. Poprzez nasze nieszablonowe podejście chcemy pokazać, że dania wegańskie mogą być równie smaczne, co zdrowe. Będziemy organizować dni tematyczne, podczas których udostępnimy potrawy z różnych kuchni świata w opcjach mięsnych i bezmięsnych. Planujemy też regularnie urozmaicać ofertę, aby odwiedzających naszą restaurację nie dopadła nuda. Standardowym benefitem dla pracowników FIEGE w Gardnie są także owoce, których dystrybucją będziemy się zajmować. Troska o pracowników zdecydowanie może iść w parze z dbaniem o ekologię – mówi Barbara Stelmaszyk, Regional Operations Manager Sodexo Polska.

Sodexo Polska prowadzi restauracje pracownicze na terenie całej Polski. Nowe otwarcie zwiększy ich liczbę do 43 lokali, a firma zapowiada dalszy dynamiczny rozwój sieci.

(źr. Sodexo Polska)

 

 

 

czy wiedziałeś, że...
PKB Polski do 2030 roku mógłby być o 9% wyższy, gdyby zawodowy potencjał kobiet został lepiej wykorzystany. To równowartość prawie 300 mld złotych rocznie. Według badań McKinsey, większa liczba kobiet na stanowiskach kierowniczych skutkuje lepszymi wynikami finansowymi firm, które mają aż o 26 proc. większe szanse na wyższe zyski.
Rok 2024 był dobrym czasem dla rynku przemysłowo-logistycznego. Po przyspieszonym rozwoju w czasie pandemii, sektor wrócił na ścieżkę konsekwentnego wzrostu. W tym roku przekroczyliśmy 33 mln mkw. całego zasobu powierzchni magazynowej w kraju, co stawia nas na piątym miejscu w Europie. Wiele wskazuje na to, że kolejne 12 miesięcy będzie jeszcze lepsze.
Choć każda końcówka roku uważana jest za szczyt sezonu zakupowego, to wzmożone zapotrzebowanie na pracowników nie kończy się wraz z nadejściem świąt. Eksperci prognozują, że w sektorze magazynowym, logistyce i transporcie blisko 30-proc. wzrost zatrudnienia utrzyma się aż do połowy lutego 2025 r.
Unia Europejska wprowadza nowe przepisy dotyczące przejrzystości płac, które mają obowiązywać od 7 czerwca 2026 r. Firmy zatrudniające ponad 50 osób będą musiały udostępniać dane o wynagrodzeniach, a te powyżej 100 pracowników dodatkowo raportować zgodność z zasadami równości płac.