Dachser nabył 100 proc. Udziałów włoskiej spółki - Papp Italia, zajmującej się logistyką żywności. Jej siedziba znajduje się w położonym na północy Włoch miasteczku Pradelle di Nogarole Rocca. Przejęcie ma na celu rozszerzenie działalności w obszarze logistyki kontraktowej we Włoszech w nadchodzących latach i rozbudowanie działalności międzynarodowej.
- Spółka Papp Italia ma bogate doświadczenie i olbrzymią wiedzę w zakresie logistyki żywności, jak również wysokiej jakości portfel usług logistyki kontraktowej. Dostawy do firm odbywają się z wykorzystaniem platformy cross-dockingowej, która zapewnia duży procent dostaw bezpośrednich, a co za tym idzie efektywną obsługę i bezkonkurencyjne terminy dostaw. Daje nam to solidną podstawę, którą chcemy wykorzystać, aby oferować jeszcze bardziej atrakcyjne usługi producentom i sprzedawcom żywności w Europie. W tym celu planujemy przeprowadzenie znaczących inwestycji w personel i infrastrukturę IT do końca roku - mówi Alfred Miller, dyrektor zarządzający Dachser Food Logistics.
Włochy są jednym z głównych graczy na europejskim rynku żywności, zarówno jako producent i konsument. Dzięki zwiększeniu importu i eksportu Dachser umacnia swoją rolę w Europejskiej Sieci Produktów Spożywczych (European Food Network). Spółką Papp Italia będzie nadal zarządzać jej obecne kierownictwo. Poprzedni współudziałowiec Balthasar Papp wycofa się z działalności magazynowej i przewozów drobnicowych we Włoszech, aby skoncentrować się na własnych priorytetach, w tym cyfryzacji spółki.
Współpraca Dachser i Papp Italia w obszarze logistyki żywności w temperaturze kontrolowanej pomiędzy Niemcami i Włochami miała swój początek w 2010 r. W połowie 2012 r. Dachser nabył 50 proc. udziałów w spółce. Następnie, w 2013 r., wraz z 10 innymi europejskimi spółkami zajmującymi się logistyką żywności, obie firmy zostały członkami założycielami Europejskiej Sieci Produktów Spożywczych, która jest największą siecią dystrybucji w Europie pod względem obszaru transportu produktów żywnościowych w temperaturze kontrolowanej.
(red/źr. Dachser)