Kloosterboer, we współpracy z Północnoatlantycką Organizacją Producentów sp. z o.o., (PAOP) buduje na terenie Wolnego Obszaru Celnego w gdańskim porcie, chłodnię o pojemności ok 30 tys. ton. Chłodnia zostanie oddana do użytku na przełomie marca i kwietniu 2014.
W nowej chłodni planowane jest ustanowienie punktu granicznej kontroli weterynaryjnej oraz uzyskanie zezwoleń i certyfikacji na import produktów z Unii Europejskiej i krajów trzecich. Nowy obiekt znajduje się na terenie Wolnego Obszaru Celnego, tuż przy wejściu do Portu Gdańskiego, i może przyjmować ładunki z trawlerów rybackich oraz statków-chłodni przy swoim nabrzeżu.
Chłodnia jest strategicznym dodatkiem do istniejącej już sieci Kloosterboer i będzie przeznaczona na dostawy, magazynowanie i dystrybucję konfekcjonowanych produktów rybnych do innych krajów, między innymi do Europy Środkowej i Wschodniej.
Gdańsk jest jednym z najszybciej rozwijających się portów na wybrzeżu Bałtyku, posiadającym niezwykle korzystne połączenia lądowe. Port ten posiada nowoczesne terminale kontenerowe: głębokowodny i bliskiego zasięgu w odległości odpowiednio 10 i 4 km od nowej chłodni.
Grupa Kloosterboer jest firmą rodzinną z 85-letnim doświadczeniem w zarządzaniu produktami żywnościowymi, które wymagają przechowywania w odpowiedniej temperaturze, takich jak ryby, mięso, owoce, soki i koncentraty owocowe, nabiał i produkty ziemniaczane. Firma wprowadza i dostarcza innowacyjne i zrównoważone rozwiązania w łańcuchu dostaw konfekcjonowanych produktów żywnościowych. Specjalizuje się w systemach magazynowania, załadunku, spedycji, oraz usług związanych z cłem i logistyką. Posiadając magazyny o łącznej pojemności ponad 3 milionów m3 (500 tys. ton) w 15 lokalizacjach i zatrudnia ponad 600 pracowników.
(źr. za inf. Kloosterboer)